In gesprek met…. Marij Striekwold

Naam: Marij Striekwold
Leeftijd: 27
Woonplaats: Silvolde
Functie: Hubmanager bij
Innovatiehub Achterhoek-Liemers
Hobby’s: Wintersport, les geven bij de turnvereniging

Eind 2016 raakte Altop Groep via innovatiemakelaar Martin Stor in contact met het initiatief ‘Innovatiehub’. Altop heeft ervoor gekozen samen te werken met InnovatieHub om zo een ‘betere kwaliteit’ studenten in huis te halen. Ook kunnen op deze manier grotere projecten opgepakt worden, die op meerdere niveaus uitgevoerd worden. Bijvoorbeeld een onderzoek door de TU, een hbo-plan en tot slot uitvoering door een mbo-scholier. Dit zorgt voor continuïteit en meerwaarde voor zowel de studenten als het bedrijf.

Altop Groep is samen met HSF, Ubbink en Vink eigenaar van de Innovatiehub Achterhoek-Liemers. Marij Striekwold is de Hubmanager en vertelt graag meer over haar werkzaamheden bij Altop Groep.

Wat is de InnovatieHub?

InnovatieHub is een duurzame samenwerking tussen bedrijven, opleidingen en studenten om vraagstukken binnen bedrijven te onderzoeken en op te lossen. Dit gebeurt onder leiding van een Hubmanager. De samenwerking bestaat o.a. uit het selecteren van studenten voor stageopdrachten, het begeleiden van de studenten en het bemiddelen tussen de opleiding en het bedrijf.

Hoe is Innovatiehub ontstaan?

Dat gaat ongeveer 7 jaar terug. Er was een groeiend tekort aan jongeren met een technische opleiding die het bedrijfsleven in de Achterhoek konden versterken. Een aantal Achterhoekse bedrijven is toen in gesprek gegaan met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Saxion Hogeschool. Hieruit is de Innovatiehub ontstaan. InnovatieHub wilde talentvolle techneuten aantrekken en aan de bedrijven koppelen. Hoewel InnovatieHub nu voor elke opleiding mogelijkheden biedt, is de meerderheid actief binnen de maakindustrie. Daarnaast werkt Innovatiehub niet alleen samen met de HAN en Saxion, maar ook met andere hogescholen, universiteiten en scholen voor beroepsopleidingen zoals het Graafschap College. Inmiddels zijn er 10 hubs.

Wat is het doel van de Innovatiehub?

Het doel van Innovatiehub is om een multidisciplinaire kweekvijver van studenten te zijn voor bedrijven in de Achterhoek en Liemers.

Je bent Hubmanager, wat doe je precies?

Als Hubmanager ben je de schakel tussen de student, opleiding en praktijkbegeleider. De Hubmanager onderzoekt welke vraagstukken er bij de bedrijven liggen. Ik regel vervolgens de werving en selectie van studenten en bewaak daarbij de afstemming tussen de wensen van de organisatie en de opleidingseisen. Tijdens een (afstudeer)stage neem ik een groot deel van de begeleiding op me, zodat de praktijkbegeleider zich vooral kan richten op vakinhoudelijke begeleiding. Daarnaast evalueer ik wekelijks het proces, samen met de studenten, om ervoor te zorgen dat hun project zo soepel mogelijk verloopt.

Je hebt Gijs en Robin begeleid, hoe is dat verlopen?

Omdat de samenwerking met Altop relatief kort geleden is gestart, heb ik pas halverwege het proces kennis gemaakt met Robin en Gijs. Zij waren toen al begonnen met hun afstudeeropdracht. Wel hebben ze gebruik gemaakt van de sollicitatietraining en zijn mee geweest naar het bedrijfsbezoek bij Ubbink, één van de partnerbedrijven binnen de hub. Daarnaast heb ik Robin en Gijs geholpen bij het afronden van hun scriptie. Beide studenten hebben hun afstudeeropdracht met succes afgerond!

Je bent nu op zoek naar nieuwe studenten…

Waar let je op bij het selecteren van studenten voor Altop Groep?

Als stagiaire of afstudeerder bij Altop moet je een hands-on mentaliteit hebben. Ook kijk ik naar goede communicatieve vaardigheden. Er is namelijk alle ruimte om informatie te verzamelen en te onderzoeken, maar je moet wel zélf de juiste vragen stellen.

Waar kunnen studenten zich melden als ze meer informatie willen over de InnovatieHub?

Je kunt een kijkje nemen op de website www.innovatiehub.com of naar mij mailen: marij.striekwold@han.nl.