Leren over arbeidsveiligheid èn over jezelf

Elk jaar werken we met stagiaires op de afdelingen engineering en productie, maar ook andere vakgebieden komen bij ons aan bod. Roos Garritsen (20) studeert Integrale Veiligheidskunde en wilde haar kennis over arbeidsveiligheid verbreden. In deze blog kijkt ze terug op haar stage bij Altop Kunststoftechniek.

Voor Roos was het even wennen, want haar eerste stage heeft ze helaas moeten afbreken. Gelukkig voelde Roos zich al snel op haar gemak: “Tijdens de eerste kennismaking kreeg ik al een goede indruk van het bedrijf. Ik kon een steentje bijdragen aan de veiligheid binnen het bedrijf, maar daarnaast ook mijzelf  ontwikkelen. Dat was een win-winsituatie”, aldus Roos.

Toch was het ook best spannend: “In het beginstadium werd ik aardig in het diepe gegooid. Het was van belang dat ik zelf ging ontdekken hoe het eraan toe ging binnen het bedrijf en tegen welke veiligheidskwesties ik zèlf tegenkwam. Hierdoor leerde ik dat ik eigenlijk niet zo verlegen was als ik dacht. Ik voelde dat ik die vrijheid kreeg en dat er geen domme vragen of foute antwoorden waren.”

De opdracht van Altop was in eerste instantie vooral gericht op het omgaan met gevaarlijke stoffen op locatie, maar door de coronamaatregelen was het bezoeken van locaties vrijwel onmogelijk. Daarom heeft Roos zich vooral binnen vermaakt. Onder begeleiding van collega’s en de Innovatiehub heeft ze veel verschillende projecten opgepakt. Zo is Roos bezig geweest met het in kaart brengen van de gevaarlijke stoffen, heeft ze veiligheidsborden gemaakt voor het laden van heftrucks en maakte ze verschillende toolboxen voor het veilig werken met interne transportmiddelen. Deze werkstukken kunnen we direct toepassen bij Altop om medewerkers te informeren en op te leiden.

Door die veelzijdigheid heeft Roos zich niet verveeld: “De afgelopen maanden zijn voorbijgevlogen en ik kan er positief op terugkijken. Voor mij was dit de eerste stage en ik kon het niet beter treffen. Door de hele stage heen ben ik super goed begeleid. Via de Innovatiehub heb ik bovendien kunnen deelnemen aan de Netwerkplaats. De netwerkplaats richt zich op persoonlijke (loopbaan) ontwikkeling op carrière gebied.”

 

Persoonlijke ontwikkeling is minstens net zo belangrijk als vakkennis opdoen. Een stage leert je om uit je comfortzone te stappen. Dat heeft Roos ook gemerkt: “Het was geregeld nodig om mensen te ondervragen en observaties uit te voeren. Hierin moest ik zelf het initiatief nemen. De medewerkers van Altop stonden gelukkig altijd open voor mijn vragen. Door de gemoedelijke sfeer binnen het bedrijf voelde het vertrouwd. Ik heb dan ook met veel plezier gewerkt aan het verbeteren van de veiligheid. Ik hoop dat ik een steentje heb kunnen bijdragen!”

Ook wij kijken positief terug op de stage van Roos. We wensen haar veel succes met haar studie en verdere carrière!