Druk

Het woord ‘druk’ heeft vele betekenissen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. In deze blog een aantal varianten van het woord ‘druk’. Niet te veel natuurlijk, want ik heb nog meer te doen vandaag…

Barometer

De meest onschuldige vorm komen we tegen in de uitvoering van projecten. Druk op een pomp, druk in een leiding, allemaal relevante gegevens voor onze medewerkers. Laten we dit ‘meetbare druk’ noemen.

Presteren onder druk

In een dynamische en flexibele organisatie moet je kunnen presteren onder druk. De offerte moet vandaag nog de deur uit, een klant meldt een lekkage of er komt verkeerd materiaal binnen. Je hele planning loopt in de soep! Op zulke momenten zetten onze medewerkers alle zeilen bij om het toch gedraaid te krijgen. Negen van de tien keer lukt dat gelukkig ook. Doelgerichte druk noem ik dat.

Drukdrukdruk

De derde variant is de meest voorkomende en meest agressieve vorm van druk. Opvallend is dat deze vorm alleen maar in drievoud voorkomt. De ‘drukdrukdruk’-druk is bijna benauwend. Maar wanneer is er sprake van deze variant?

Er zijn mensen die oprecht druk zijn. Zij staan ’s ochtends vroeg op de stoep en gaan ’s avonds naar huis. De rest van de dag hoor of zie je ze niet, omdat ze alles in goede banen willen leiden. Hetzij binnen de muren, hetzij op locatie.

Dan heb je de mensen die druk zijn met druk zijn. Je kent ze wel; collega’s die je vertellen ontzettend druk te zijn, maar vervolgens een half uur blijven hangen om het te hebben over sportuitslagen en de avonturen van het afgelopen weekend. Deze mensen zijn paradoxaal druk.

De leukste versie van ‘drukdrukdruk’-druk zie je wat mij betreft bij de mensen die er niet meer woorden aan vuil maken dan nodig is. Zodra je vraagt hoe het gaat, is het antwoord: “Drukdrukdruk.” Het liefst nog met een bedrukt gezicht. Dat is nou druk zijn in zijn puurste vorm, toch?

Wat ik hier mee zeggen wil? Vraag jezelf eens af hoe het met je persoonlijke barometer staat. Er is hier geen goed of fout. Toch is het goed om je te beseffen wat ‘druk zijn’ voor jou betekent en wat het met je doet. Zelf word ik best gelukkig van presteren onder druk, maar ook de andere varianten zijn soms heel herkenbaar.

Dus als je het niet erg vindt, ga ik nu weer verder, oké?