Vakblad Fieldmanager publiceert over onze DrainTalent

Onlangs heeft het toonaangevende blad Fieldmanager een artikel gepubliceerd over onze DrainTalent. Hieronder een samenvatting van het stuk.

Innovatief systeem dat volautomatisch water geeft maar ook kan draineren en bemesten

De Draintalent is het laatste jaar al verschillende keren in het nieuws geweest. In essentie is het een integraal systeem dat zowel de irrigatie als de drainage, maar mogelijk ook de fertigatie van een grasmat kan verzorgen. Met andere woorden: een Draintalent-systeem kan het vochtniveau van een toplaag op peil houden door het toevoegen of het onttrekken van water, en kan tijdens dat proces desgewenst ook vloeibare meststoffen aan de toplaag afgeven.

Innovatief

De Draintalent lijkt op het eerste gezicht een superinnovatief systeem. Dat klopt; de Draintalent is innovatief, maar niet volstrekt uniek. Als het om golf gaat, worden die systemen per green ingebouwd in de baan, zodat alleen een kleine luchtuitlaat zichtbaar is. Voor zover de redactie van dit vakblad weet, zijn in Nederland nooit Subair-systemen toegepast en gezien naar de lijst van klanten zullen dit ook geen goedkope systemen zijn.

Kosten

Revolutionair nieuw of niet? De maker van Draintalent is wel de eerste die een dergelijk systeem in Nederland heeft ontwikkeld en uitgeprobeerd voor de voetbalmarkt, en dat tegen kosten die heel acceptabel lijken.

Techniek

Heel simpel uitgelegd bestaat de Draintalent uit een grote pompinstallatie die water kan toevoegen en onttrekken aan maximaal vier voetbalvelden in één keer. In Montferland is dit nu toegepast op één voetbalveld. Als ik het veld op loop samen met uitvinder Sam Speijers en projectleider Hans Kok, is meteen te zien hoe goed het systeem lijkt te werken. Het Draintalent-veld dat slechts drie weken daarvoor is ingezaaid, is perfect groen en het jonge gras lijkt zich duidelijk goed op zijn plaats te voelen – veel beter dan het veld daarnaast, waar de grasmat drie weken eerder is doorgezaaid en het gras duidelijk last heeft van het droge zomerweer.

Werkt het systeem al optimaal? Dat hoor je beide heren niet zeggen. Het veld in Beek wordt ook niet voor niets als een pilot gepresenteerd. Bij de pilot is het systeem aangelegd in een bestaand veld. Bij complete nieuwaanleg adviseert Grasmeesters de toepassing van waterwerend doek onder de drainage. Water dat in het systeem is gepompt, kan dan niet verdwijnen naar de grondwatervoorraad. De Draintalent heeft een aantal voordelen ten opzicht van conventionele systemen. Die voordelen zijn niet voor ieder veld even belangrijk. Een veld dat is aangelegd op hoge zandgronden, bijvoorbeeld in het zuiden of oosten van het land, zal nooit last hebben van een teveel aan water. Voor een veld op de klei is dat natuurlijk anders. Zeker in de winter zul je daar snel last hebben van te natte velden en daardoor veel speelschade.

Bekijk het volledige artikel en foto’s!