Een nieuwe installatie bouwen terwijl de oude nog draait? Geen probleem!

Haal je wel eens een bosje bloemen voor je vrouw? Dan is de kans groot dat daar een zakje van Chrysal bij zit. Chrysal is wereldwijd marktleider in bloemenvoeding. Een aantal jaar geleden stond Altop Kunststoftechniek samen me +GF+ en VEGA voor een grote uitdaging: een nieuwe menginstallatie bouwen terwijl de bestaande nog draait.

Projectleider: Manuel Gasseling
Uitvoering: Productie bij Altop
en montage op locatie

 

Projectbeschrijving

De nieuwbouw
Voor de nieuwbouw van een mengerij en tankenpark bij Chrysal International riep het bedrijf twee jaar geleden de hulp in van Altop Kunststoftechniek en GF. Al sinds jaar en dag gebruikt de producent van verzorgingsproducten voor snijbloemen GF producten, “Want GF staat voor betrouwbare kwaliteit”, zoals Chrysal zelf zegt. Bij de nieuwbouw van deze installatie ging de voorkeur daarom weer uit naar GF.

De uitdaging
De grootste uitdaging van dit project lag in het feit dat de bestaande installatie moest blijven produceren terwijl de nieuwe installatie werd gebouwd. Dit vroeg dus nogal wat van de ontwerper, producent en installateur. Het grootste deel van de installatie werd daarom prefab aangeleverd. Door ook werktuigbouw en automatisering op zich te nemen, zorgde Altop Kunststoftechniek ervoor dat alle werkzaamheden vlekkeloos verliepen. Dit was alleen mogelijk dankzij de goede samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Eerlijk advies
“Omdat het een complex project betrof, prefereerden wij een pragmatische en flexibele aanpak”, vertelt (de projectleider van) Chrysal international. “We hebben daarom bewust niet gekozen voor een grote engineer maar juist voor partners die dicht bij ons staan, ons eerlijk advies geven en oplossingsgericht denken.” Dat is nou nét waar het om draait. Gelukkig konden Altop Kunststoftechniek en GF samen deze ondersteuning bieden.

Minder slijtage met membraanafsluiters
In de vorige installatie trad nogal veel slijtage op. Daarom kreeg Chrysal twee jaar geleden het advies van GF om over te stappen van kogelkranen naar membraanafsluiters. Dit heeft als resultaat dat nu, twee jaar later, de installatie nog steeds zonder kleerscheuren operationeel is. Ook dat is ontzorgen.

IR lassen op PE100
Voor de nieuwe meng- en roerapplicatie zijn GF PE100 buizen gebuikt in combinatie met PP/PVC-U appendages. Alle onderdelen zijn gelast met de IR lastechniek. Een techniek die bijzonder geschikt bleek voor dit project waar het vooral draaide om snelheid. De kortere afkoeltijd bij IR lassen zorgt er namelijk voor dat PE100 sneller gelast kan worden. Bovendien is IR lassen op PE100 schoon. De lasspiegel komt niet in aanraking met het materiaal, dus is er geen kans op contaminatie. Ook de hoge lasfactor, de reproduceerbaarheid van de las en de mogelijkheid om te protocolleren maken IR lassen op PE100 gunstig.

Ontzorgen
Ontzorgen, dat is wat wij doen. Niet alleen voorafgaand aan en gedurende een project, maar ook daarna. De samenwerking tussen Altop Kunststoftechniek en GF onderstreept dit nog eens extra. “Als trouwe klant van GF vinden wij elkaar steeds in het ontzorgen”, vertelt Altop Kunststoftechniek. Bij GF stopt het dus niet bij de levering van een product, want uiteindelijk streven wij allemaal naar tevreden gebruikers. En dat kan alleen door een goede service, een nauwe samenwerking met alle partijen én de durf om eerlijk advies te geven.

De volgende keer dat je een bosje bloemen koopt voor je geliefde (wel doen hè), denk je dus stiekem ook even aan Altop…