Project: Chemie installatie voor apt Extrusions

“Altop Kunststoftechniek heeft ons echt ontzorgd!”

Ruim vijf jaar na het eerste contact werden in januari de laatste restpunten afgerond bij apt Extrusions in Roermond. Altop Kunststoftechniek heeft een complete chemie-installatie geleverd, welke voldoet aan de BRL-K903 richtlijnen. Maarten van Raaij heeft dit project begeleid.

apt Extrusions

Apt Extrusions ontwerpt en produceert aluminium profielen voor uiteenlopende doeleinden, zoals de automotive branche, de bouw en de industrie. Een onderdeel van het productieproces is het anodiseren van aluminium. Dit is een elektrolytisch proces, waarbij het aluminium wordt voorzien van een oxide-laag. Anodiseren gebeurt door middel van een elektrolytische behandeling.

Nieuwe installatie

In 2016 kreeg Altop Kunststoftechniek de opdracht om de installatie ten behoeve van dit proces te vernieuwen. Eric Reyans (apt Extrusions) bleek vooral gecharmeerd van onze referentie bij Chrysal, waar we de volledige chemie-opslag hadden vernieuwd: “De denkwijze en betrokkenheid kwamen daarbij duidelijk naar voren, daarom kozen wij voor Altop Kunststoftechniek.”

De bestaande installatie was ruim 30 jaar oud en kon niet meer voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen. Één van de tanks verkeerde in dermate slechte staat, dat deze zo snel mogelijk vervangen moest worden door een nieuwe GVK/PVC tank. Deze is dan ook als eerste geleverd, in samenwerking met de firma Plasticon.

Uitdagingen

Elk project kent uitdagingen, zo ook deze; de productie mocht gedurende de complete ombouw niet stil komen te liggen. Dit vroeg om een doordachte planning en nauwe samenwerking tussen Altop Kunststoftechniek en de klant. Ook het plaatsen van de tanks was even spannend, omdat de doorgang van de hal en de beschikbare ruimtes voor de tankhandelingen echt krap waren. Gelukkig was onze transporteur MRB niet voor één gat te vangen en wist hij de tanks, door goed doordacht werk, netjes in het pand te plaatsen. Monteur Marcel Bussink zorgde ervoor dat de tanks, doseerkasten en het leidingwerk vakkundig werden aangesloten en afgewerkt.

Samenwerking

Het was een langdurig project, waarbij Altop Kunststoftechniek en apt Extrusions de samenwerking beide als erg prettig hebben ervaren. “Het proces is heel smooth verlopen, Altop Kunststoftechniek heeft ons echt ontzorgd”, aldus dhr. Reyans. De productie heeft (zoals afgesproken) niet stilgestaan en de installaties voldoet nu aan alle eisen van de BRL-K903. “Het is echt een wereld van verschil”, beaamt Maarten. We mogen dus spreken van een zeer geslaagd project!