Wat is jouw ‘papiertje’ nog waard?

Nederland is een kenniseconomie, dat vindt de politiek tenminste. Het liefste zien ze hoogopgeleide medewerkers. Zonder diploma doe je immers niet meer mee… Gelukkig zwaaien afstudeerders Robin en Gijs ons uit met het felbegeerde ‘papiertje’ op zak. Samen met duizenden andere ex-studenten gaan ze op zoek naar een baan.

Dat solliciteren valt nog niet mee. Ook ik kreeg destijds vele afwijzingen, omdat ik te weinig ervaring had of ‘overgekwalificeerd’ was. Ongeveer 80% van de reacties klonk ongeveer als: “Uw profiel sluit onvoldoende aan bij de wensen van onze organisatie.” Dat ‘profiel’ bestaat voornamelijk uit je cv, motivatiebrief en diploma’s. De cv lijkt daarbij nog steeds leidend, maar is dat nog wel van deze tijd?

 “You hire attitude, you train skills.”

Bij Altop Groep hebben we liever mensen met de juiste instelling dan met het juiste diploma. Er zijn diverse collega’s die voorheen nog nooit een leiding hebben gelast of in de techniek hebben gewerkt. Motivatie en een goede werkethiek kun je niet aanleren, (technische) vaardigheden wel. Daar steken we als werkgever dan ook graag tijd in.

Zelf heb ik Communicatie & Informatiewetenschappen gestudeerd. Een opleiding waarbij het draait om informatieoverdracht, menselijk gedrag en bedrijfskunde. Waar ik beland ben? Voor 50% op de afdeling Marketing & Communicatie en de andere helft op de afdeling Kwaliteit. Een prima combinatie, vind ik zelf. Een ander voorbeeld is onze facilitair medewerker en receptioniste, die voorheen in diverse modezaken gewerkt heeft. Ook een collega van Altop International, die voorheen bij transportbedrijf TNT werkte, heeft een carrière-switch gemaakt naar projectleider. Een andere collega was actief als logistiek manager en loodgieter. Hij is nu kunststofbewerker en monteur.

Zo zie je maar, dat het werven van personeel bij Altop Groep niet meer draait om het papiertje, maar om jou als persoon. Laat je dus niet afschrikken door vacatures met een lijst aan functie-eisen en durf je ook op andere branches te oriënteren. Want zeg nou zelf, had jij aan het einde van je opleiding gedacht dat je terecht zou komen waar je nu werkt?

 

Elke is sinds 2015 werkzaam bij Altop Groep. Ze ondersteunt de verschillende bedrijven op het gebied van Marketing, Communicatie en Kwaliteit. Elke gaat maandelijks bloggen op altopgroep.nl over zaken die binnen het bedrijf, maar buiten de ‘daily business’ spelen.