Werken in een mannenwereld

Altop Groep is techniek, Altop Groep is sales, productie en montage, Altop Groep is… een mannenbedrijf. Het aantal vrouwen is letterlijk op één hand te tellen. Is dat erg? Mwah…

Voor ik bij Altop Groep begon, werkte ik een tijdje bij een reclamebureau en vervolgens bij een fietsenzaak. Bij het reclamebureau was de man-vrouwverhouding redelijk verdeeld, bij de fietsenzaak was ik de enige dame in het gezelschap. Dat betekende een aantal dingen:

1) Jij bent verantwoordelijk voor de kantine, ook als je dat niet bent. 2) Er worden willekeurige ‘vrouwonvriendelijke’ opmerkingen gemaakt en 3) het belangrijkste: je hebt daar vrede mee.

Nu kun je je afvragen of ‘wij vrouwen’ hier anno 2017 nog genoegen mee moeten nemen. Ik denk zelf van niet, maar hoe ga je hier dan mee om? Heel simpel: If you can’t beat them, join them.

Humor

Ik kan niet meepraten over techniek en kan ook niet lassen of extruderen, maar ik voel me zeker thuis bij Altop. Ik ben niet op mijn mond gevallen en houd wel van droge en platte humor, mannenhumor. Humor verbindt en ad rem zijn werkt daarbij in je voordeel.

Zand erover

Discussies met mannen zijn vaak kort en hevig, maar meestal ook snel vergeten. Als vrouw is dat laatste soms lastig, maar de kunst is dan om jezelf (letterlijk) te vermannen en gewoon door te gaan. Daar hebben beide partijen profijt van.

Vrouwenpraat

Toch ben ik blij dat ik niet de enige vrouw bij Altop ben. Want, met wie moet ik mijn dilemma’s delen over kleding, eten en andere vrouwenpraat? Of als je even een klaagmuur nodig hebt, wanneer je even klaar bent met de rationele en logische mannenwereld?

Conclusie? Het is prima toeven in een mannenbedrijf als Altop Groep, maar je moet wel uit een bepaald hout gesneden zijn. Je mag gerust een beetje – zoals we dat in de Achterhoek zeggen – lomp en onbenullig zijn. Bovendien hoef je er niet altijd even fashionable uit te zien. Het interesseert je collega’s namelijk vrij weinig dat je nagellak er niet netjes op zit of die rare krul in je haar steeds uit je knotje floept…

En laten we eerlijk zijn: dat is toch heerlijk?